21. Yüzyılda Milliyetçilik

Umut Özkırımlı

İki yüzyıldır bir dalga gibi yükselip alçaldığına tanık olunan milliyetçilik olgusu, yeni yüzyılın başlangıcında da akademik tartışmaların en önemli konusu. Kimlik, milli türdeşleşme, aidiyet, etnik siyaset gibi kavramların etrafında yapılan tartışmalar, dünyadaki somut sorunları ele alabilmek için yeni bakış açılarına ihtiyaç duyuyor.
21. Yüzyılda Milliyetçilik farktı bakış açılarına sahip akademisyenlerin milliyetçilik üzerine çalışmalarını bir araya getiriyor. Farklı soruların sorulduğu bu tartışmalarda, mevcut milliyetçilik çalışmaları eleştirel olarak ele alınıyor.
Milli türdeşleşme nedir? Milli türdeşleşme dünya siyasetinin bir kuralı olmaya devam edecek mi? Milliyetçilik ve etnik siyaset arasında bir fark var mı? Milliyetçiliğin insan hakları sicili nasıldır? Küreselleşme süreçlerinin milliyetçilik üzerindeki etkileri nelerdir? “Ulus-devlet”in krizinden bahsedebilir miyiz? Aidiyet ne demektir? Bu derlemede milliyetçilik olgusu bu temel sorularla birlikte düşünülüyor.
Bu kitapta yer alan John Hail, Partha Chatterjee, Fred Halliday, lohn Hutchinso, Craİg Calhoun ve Nira Yuval-Davis’in makaleleri, Benedict Anderson, Otto Bauer, Ernest Gellner ve Mark Mazover’a referanslarla “ulus” kavramı üzerit yapılan gözlemlere dayanıyor. Bu makaleler, milliyetçi düşüncenin yıkıcılığı ve başarısını yansıtıyor. Kitaptaki en ilgi çekici çalışmalar ise, Chaterjee, Halliday ve Yuval-Davis’e ait.

Capital and Class

Bu kitaptaki makalelerin hepsi, İstisnasız olarak, ampirik verilerin analitik olarak ele alınmasının rafine bir örneği. Fred Halliday’in derlemeye dahi! edilmesi de farkları gözeten bir derleme örneği oluşturmuş.

Nations and Nationalism

Sayfa Sayısı: 183

Baskı Yılı: 2008

Dili: Türkçe

Yayınevi: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları