Avrupa İslam’a Neler Borçlu?
Juan Vernet
MS 8. yüzyılda Araplar İspanya’yı istila ettiler. Bu fetih İspanya’ya Vizigot istilasının aksine yıkım değil uygarlık getirdi. Araplar fethettikleri Akdeniz, Yakındoğu ve Asya uygarlık merkezlerinde ellerine geçen tüm bilgi birikimini İspanya’ya da taşıdılar. Başta Kordoba ve Gırnata olmak üzere Endülüs kentleri her milletten sayısız bilgin için cazibe merkezi haline geldi. İbn Heysem, İbn Rüşd ve İbn Haldun gibi bilginler burada önemli çalışmalar yürüttüler. Ardından İspanyollar özellikle Kastilya ve Leon kralı Bilge Alfonso gibi figürlerin önderliğinde reconquista, yani İspanya’nın yeniden fethi süreci içerisinde bu bilgi birikimini İspanyol kültürüne mal etti ve Avrupa bilimi ya da modern bilim bu mecradan beslenerek doğdu.
Avrupa İslam’a Neler Borçlu? Arap biliminin İspanyollarca nasıl devşirildiğini son derece ayrıntılı bir şekilde aktaran eşsiz bir eser. Bilim ve tarih meraklıları için tam bir bilgi ziyafeti.
“Çok şaşırtıcı bir kitap.”
— Ian Gibson, El Periódico
“Arap biliminin Batı uygarlığına önemli katkılarını tanıtmakla kalmayıp aynı zamanda tüm kültürel yaratılarda bu bilimden nasıl faydalanıldığını da gösteren olağanüstü bir metin.”
— El País
Sayfa Sayısı: 408
Baskı Yılı: 2019
Özgün Adı: Lo que Europa debe al Islam de España
Yayınevi: Say Yayınları
Çevirmen: Nesrin Karavar