Yeni Engizisyonlar

Heretik-Avı ve Modern Totaliteryenizmin Entelektüel Kökleri
Arthur Versluis

“Elinizdeki kitap güncel ve önemli bir kitaptır. Bu kitapta büyük bir Batı ezoterizmi tarihçisi kamusal entelektüelin gizemini çözmeye çalışıyor ve Batı’nın modern politik patolojilerinin nasıl geç Ortaçağ Engizisyonunun ve neredeyse iki bin yıllık heretik avının düalistik mantığına dayandığını gösteriyor. Versluis bu aynı irrasyonel dini muhalif korkusunun hem sağdaki hem de soldaki entelektüeller arasında nasıl tedirgin edici ölçüde yaygın olduğunu gösteriyor. Sonuçta Jeffersoncı plüralizmin “ilk Amerika”sına dönüş çağrısında ve şu an hepimizin yaşadığı dini terör ve politik cinnet Mağarasının dışında yolumuzu bulmamıza yardım edebilecek daha olgun dini bir görüş talebinde bulunuyor.”

Jeffey J. Kripal
The Serpent’s Gift: Gnostic Reflections on the Study of Religion’ın yazarı

“Arthur Versluis Yeni Engizisyonlar’da Batı ezoterizmini tasvir eden bir çalışmalar kuşağını ele alıyor ve Batı entelektüel tarihinin anahtar sorunlarının yeni bir izahını yapıyor; bu anahtar sorunlardan bazıları şunlar: Totaliteryenizmin kökleri, “iyi” insanların soykırımı onaylama gönüllülüğü ve faşizm ve komünizmin paylaştığı ortak kökler. O, birçok etiketle -Gnostik, okült, mistik, teosofik- anılan ezoterik düşünürler hakkındaki mevcut bilgilerimizi kullanarak ideolojik devletin doğuşunun ve mistik tarih-ötesi düşüncenin / tecrübenin muhaliflerin işkence ve ölümle bastırılması gerekliliğinden kaçınmak için nasıl bir yol sunabileceği konusunda yeni bir analiz ortaya koyuyor.”

J. Gordon Melton
Amerikan Din İncelemeleri Enstitüsü

“Elinizdeki kitap bugünün engizisyonları ile geçmişin engizisyonları arasında dikkat çekici bağlantılar olduğunu ileri sürüyor ve bunu yaparak etkileyici fakat genellikle ihmal edilmiş düşünürlere ışık tutuyor. Ulaştığı sonuçlara ister katılın ister katılmayın, konuyu siz beğeneceksiniz; bu provakatif kitap sizi alıp götürecek.”

Mark Sedgwick
Aganist the Modern World: Traditionalism and the Secret Intellectual History of the Twentieth Century’nin Yazarı

Sayfa Sayısı: 253

Baskı Yılı: 2014

Dili: Türkçe

Yayınevi: Paradigma Yayınları